Hírek
2013. Október 12. 19:56, szombat |
Helyi
Forrás: http://www.sonline.hu
Versenyművek balatoni halból az első siófoki halfesztiválon

Balatoni halból varázsoltak étekremekeket a helyi séfek az első siófoki Halfesztivál pénteki nyitó napján. Egy szakmai és egy sajtózsűri is kóstolta-pontozta a halas kreálmányokat.
A kilenc versenybe nevező siófoki étterem produkciója újfent azt bizonyította: számos variációja akad a halas finomságoknak, az átlagmagyar azonban továbbra is csak nagyon keveset ismer ebből. Mivel azonban szép számú érdeklődőhad figyelte a tálalást a fesztiválsátorban, feltehetően sokan ötletet nyertek hazulra. Ezzel kezdődött az első siófoki halasünnep, mely a Tojásfesztivál helyébe lépett.
Tojásra hal: csaknem egy évtizedig a Tojásfesztivál volt a szokásos szezonhosszabbító őszi siófoki rendezvény, azt váltotta föl a vasárnapig tartó Halfesztivál – annak ellenére mégiscsak jobban illik a Balaton fővárosához, hogy halas rendezvényből akad szép számmal. Nem árt azonban a népszerűsítés a halnak, aligha képzelhető például el, hogy a Balaton-parton élők halfogyasztása meghaladja az országos átlagot, mellyel Európa hátsó felében kullogunk.
A pénteki fesztiválnyitón Siófok város augusztus 20-án megválasztott bora mellé a város halas étkét és legjobb éttermét, éttermeit kereste a zsűri. Úgy tudjuk, nagyon készültek erre a helyi vendéglők, akadt, amelyik már egész éten halas étkeit reklámozta. A péntek délutáni nyilvános tálalás-zsűrizés apró hátulütőjeként egy helyi lakos kicsit még fenntartotta pár aktuális várospolitikai kérdéssel Balázs Árpád polgármestert (a szakmai zsűri elnökét), összetévesztve a halfesztivált a fogadónappal, de ez csak elodázni tudta a két ítészcsapat nehéz munkáját: kilenc étterem csaknem dupla ennyi étekvariációjának végigkóstolását. A szakmai grémiumban egyébként ott ült a siófoki kötődésű média-gasztrokibic, Sági Szilárd is, vagy éppen Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök étterem vezetője.
Kapros-busás töltöttkáposzta, rókagombás, pontybelsőséges rizottó, szőlőbe tekert mandulás busa, sajttal töltött busafilé juhtúrós puliszkával – sorjáztak a „versenyművek”. Az egyik vendéglő százéves, Erdélyben előkerült balatoni halászlé-receptet főzött meg és tálalt elénk, a másik az egyszerűség jegyében pirítósra kent halpástétommal próbált meg bennünket levenni a lábunkról. A szakmai zsűriben közben megfogalmazódott az is: az eredményhirdetésnél majd külön kitérnek rá, hogy jobban figyeljenek a séfek a szezonalitásra, a friss ízekre.
S miközben a fesztiválsátor sarkában a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. több kondérban főzte a balatoni halászlét (versenyen kívül), a zsűri a Piroska Csárdának és az Öreg Halász vendéglőnek ítélte a fődíjakat, míg a sajtózsűri díját a Residence hotel étterme vehette át. Egyéb különdíjakat is osztottak, a helyi Part FM rádióét például az a Kiliti Csárda kapta, mely a leginkább meglepte a zsűrit, persze pozitív értelemben: mandula, szilva, szőlő és bormártás is került a busájuk mellé, az idényjelleg jegyében. A díjkiosztó előtt megdördült az ég Siófok fölött: a Halfesztivál a nyarat is visszahozta...
Ezek érdekelhetnek még
2025. Január 07. 08:10, kedd | Helyi
131 autóbuszt vásárol a MÁV
Dízelüzemű és hidrogénmeghajtású buszok beszerzésével folytatja idén a járműfiatalítási programját a MÁV-csoport - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
2025. Március 11. 14:23, kedd | Sport
Kermor Motorsport: Bonus Cup és CEE1 gokartos Versenyhétvége Jesoloban.
Íme a versenyzői beszámolók…
2025. Március 11. 07:47, kedd | Sport
Nemzetek Ligája - Dárdai Bence és Tóth Alex először a keretben
Először kapott meghívást a magyar labdarúgó-válogatott keretébe a VfL Wolfsburgban futballozó Dárdai Bence és a ferencvárosi Tóth Alex.
2025. Március 11. 07:45, kedd | Életmód
Csaknem negyven percig működött a Holdon a Puli magyar cég vízszimatolója
A magyar űrtechnológiai vállalat, a Puli Space Technologies vízszimatolója, a Puli Lunar Water Snooper (PLWS) csaknem 40 percig működött a Holdon, és adatokat küldött extrém hidegben, -55 Celsius-fokban