Hírek
2012. December 08. 05:00, szombat |
Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség
Így ösztönöznék a hazai halfogyasztást
Együttműködési megállapodást írt alá egy, a magyarországi halfogyasztás népszerűsítésére, a termelékenység és a feldolgozás minőségének növelésére induló mintaprojekt előkészítésére Farkas Zoltán a Békés Megyei Önkormányzat elnöke és V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár csütörtökön Békéscsabán.
Az Egészséges halat a gyerekeknek! - A halfeldolgozás alapjainak megteremtése Biharugrán című mintaprojekt célja, hogy a termelékenységet fokozzák, feldolgozóipart telepítsenek Magyarország egyik legnagyobb kiterjedésű tórendszeréhez - mondta el a programról Farkas Zoltán az MTI-nek. Hozzátette: céljuk az is, hogy a foglalkoztatást növeljék a térségben.
A célpiac - kiemelten a gyermek-, és közétkeztetés - kiszolgáláshoz egy formázott, szálkátlanított, panírozott és elősütött termékcsalád kifejlesztése szükséges, az itteni termelésből származó halak közül a ponty, a busa és az amur kiválóan alkalmasak arra, hogy alapanyagként szolgáljanak - mondta.
A projekt megvalósítása növelné a foglalkoztatottságot, magyar halat juttatna a gyermekétkeztetésbe, szervesen illeszkedne az ország stratégiai terveibe és a megye azon célkitűzésébe, hogy Magyarország élelmiszer-gazdaságának egyik motorja legyen - tette hozzá a térség országgyűlési képviselője.
A projektnek köszönhetően a halgazdaságban jelenlegi 15 helyett 100-150 munkavállaló dolgozhatna, és megvalósulna a biharugrai tórendszer komplex fejlesztése is.
A Biharugrai Halgazdaság Békés megyében a román határ közvetlen közelében van, a terület az ország egyik legnagyobb kiterjedésű, mintegy 2.000 hektár területű körtöltéses halastórendszere. Az itteni hal kiváló minőségű, mert a tavak ásványi anyagokban gazdag medre ízletes halhúst eredményez, magas fehérje- és alacsony, de kedvező összetételű, esszenciális zsírsavakban gazdag zsírtartalmat biztosít. Feldolgozóüzem hiányában azonban a megtermelt halakat jelenleg élve értékesítik hazai és külföldi piacokon. A kiváló minőség miatt külföldön rendívül keresett a termék, így a készlet nagyobb részét exportálják.
Magyarországon egyébként az egy főre eső halfogyasztás 4,5 kilogramm évente, mely az uniós 24 kilogrammhoz viszonyítva rendkívül kevés. A hazai halfogyasztás ugyan a statisztikai adatok szerint évről évre kismértékben nő, de ezt teljes egészében az importból származó árukészlet eredményezi. Ennek alapvető oka az, hogy a Magyarországon megtermelt halak feldolgozottsági szintje nagyon alacsony.
A tanulmány kidolgozására 5 millió forintos megállapodást írtak alá a Vidékfejlesztési Minisztériummal. A tanulmánnyal 2013 tavaszára várhatóan elkészülnek, és a következő tanév második felében már a termékek közétkeztetésbe való bevezetése is megvalósulhat - mondta el Farkas Zoltán.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Február 04. 07:42, kedd | Életmód
Április 26-án avatják boldoggá Bódi Mária Magdolnát Veszprémben
Erdő Péter bíboros lesz a Bódi Mária Magdolna boldoggá avatása alkalmából rendezett ünnepi szentmise főcelebránsa április 26-án Veszprémben - jelentette be a veszprémi érsek hétfőn a városban tartott sajtótájékoztatón.
2025. Február 03. 06:00, hétfő | Életmód
MÁV: 23 ezer talált tárgy várta gazdáját tavaly
Tavaly csaknem 23 ezer talált tárgy várta gazdáját a MÁV-csoportnál, a fele hiába - tudatta a cég honlapján vasárnap.
2025. Január 31. 07:53, péntek | Életmód
Először végeztek gyermeken robotasszisztált műtétet Magyarországon
Hazamehetett a Semmelweis Egyetem klinikájáról az a 14 éves lány, akit májdaganata miatt Da Vinci-robottechnikával operáltak; ő az első gyerek Magyarországon, akin robotasszisztált műtétet hajtottak végre
2025. Január 30. 08:32, csütörtök | Életmód
Rangos építészeti díjra jelölték a Nemzeti Atlétikai Központot
Az Archdaily globális építészeti portál idén is megnevezi a világ legjobb épületeit és a sport kategóriában a Nemzeti Atlétikai Központ is a jelöltek között van.