Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2015. Június 05. 10:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Elemzők 3 százalékot meghaladó növekedést várnak az idén

Elemzők 3 százalékot meghaladó növekedést várnak az idén

Az idei év egészében is 3 százalékot meghaladó gazdasági növekedést várnak az MTI által megkérdezett banki elemzők, miután az első negyedévben 3,5 százalékkal nőtt a GDP a statisztikai hivatal adatai szerint.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint az ipar és a szolgáltatások húzták a gazdaságot az első negyedévben, ez a két szektor összesen 3,1 százalékponttal részesedett a 3,5 százalékos bővülésből a termelési oldalon.

Kifejtette, hogy a havi adatok alapján az ipar jól teljesített, de azt is látni lehet, hogy a szolgáltatások iránt élénkült a kereslet. A felhasználási oldalon pedig a nettó export volt a növekedés motorja. A beruházásoknál bekövetkezett csökkenés visszafogta a GDP növekedését, a háztartások fogyasztása viszont pozitívan járult hozzá a gazdaság teljesítményéhez az első negyedévben.

A friss adatok alapján a K&H Bank vezető elemzője továbbra is a 3 százalékot kicsit meghaladó bővülést vár az idén.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kiemelte: pozitív meglepetés volt a külkereskedelem látványos hozzájárulása a növekedéshez. A kivitelen belül különösen erős volt a szolgáltatás-export dinamikája, amiben véleménye szerint szerepet játszhatott az utóbbi időben Magyarországra települt szolgáltatóközpontok teljesítménye is.

A mezőgazdaság az első negyedévben lefelé húzta a növekedést, azonban az év folyamán - az időjárástól is függően - még változhat a szektor teljesítménye, így akár pozitívan járulhat hozzá az éves GDP alakulásához - vélekedett.

Elmondta, a lakossági fogyasztás meglódulása még nem érzékelhető, a kiskereskedelmi forgalmat részben az online pénztárgépek bevezetése okozta "fehéredés" húzza, ám az elemző véleménye szerint a devizahitelek elszámolásának hatása a következő hónapokban már látszani fog.

Suppan Gergely az ipari termelésben sem számít lassulásra a második félévben, és várakozása szerint a beruházások szintén nőhetnek éves szinten az első negyedévi visszaesés ellenére. Megjegyezte, hogy még folyamatban vannak olyan nagy beruházások, amelyek később pozitívan járulhatnak hozzá a beruházási adathoz, ilyen például a Széll Kálmán tér felújítása vagy a budai fonódó villamos projekt, továbbá az út- és vasútépítések. A növekedési hitelprogram kiterjesztése pedig élénkítheti a kkv szektor beruházásait.

Az elemző éves szinten 3,3 százalékos GDP-növekedést vár az idén.

Címkék: gazdaság, gdp, magyar

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket