Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2011. December 13. 07:46, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Elbocsátásokat okoz a béremelés

Elbocsátásokat okoz a béremelés

A GKI felmérése szerint a jövő évi minimálbér emelés miatt a cégek a minimálbéresek 4 százalékától válnának meg, ami 40 ezer munkahely megszűnését jelentené.

Molnár László, a GKI igazgatója a Gazdasági Rádiónak azt mondta, akad majd olyan szegmens, ahol akár a 7 százalékot is eléri az elbocsájtások aránya.

Molnár László szerint nagyarányú leépítés azoknál a vállalkozásoknál várható, amelyeknél a létszám 100 és 200 fő között van.A nagyvállalatok és az exportra termelő cégek viszont kevésbé csökkenthetik a dolgozói létszámot. Ezeknél a cégeknél körülbelül 2 százalékos elbocsájtásra lehet majd számítani.

A GKI felméréséből az derült ki, hogy a cégek háromnegyede egyáltalán nem kívánja emelni jövőre a dolgozók fizetését. A kutatás annak ellenére sokat sejtet a vállalkozások pesszimista hangulatáról, hogy a felmérés még azelőtt készült, hogy konkrétumokat lehetett volna tudni az adójóváírás eltörlése miatti keresetcsökkenés kompenzációját szolgáló elképzelésekről.

Kiderült: a munkáltatók nem a legalacsonyabb kereseti kategóriákba tartozókon kívánnak spórolni, a magasabb jövedelműek lesznek az adóváltozások nagy vesztesei. A jövőre elvárt 18 százalékos minimálbéremelés miatt cégek mindössze 4 százaléka tervez a legalacsonyabb jövedelmi kategóriába tartozó alkalmazottat elbocsátani, a legnagyobb (7 százalék körüli) a hajlandóság erre a 100 és 200 fő közötti vállalkozásoknál. A minimálbérnél magasabb bérek esetében ugyanakkor a munkáltatók 79 százaléka nem emel bért, 8 százalékuk inflációtól elmaradó béremelést tervez, s mindössze 13 százalék tartja vagy emeli alkalmazottai bérének reálértékét. A minimálbér-emelés tehát nem elsősorban a létszámra hat, hanem a minimálbér feletti rétegek keresetére.


OrientPress Hírügynökség

Címkék: GKI, minimálbér

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket